REFERÈNCIES: Els llenguatges seqüencials. El Còmic.

Els Llenguatges Seqüencials són aquells que transmeten un missatge amb una seqüència ordenada de fragments, frases, imatges...
Habitualment parlem de Llenguatges seqüencials per referir-nos al Còmic, el Cinema, l'Animació o qualsevol altre producte gràfic o audiovisual que té una funció narrativa (explica una història).
Un tret comú a tots els Llenguatges Seqüencials és l'ús de l'el·lipsi, és a dir, el fet d'ometre alguns elements de la narració que el lector o l'espectador ja es pot imaginar-se.

La unitat mínima d'un missatge d'aquest tipus es el PLA. Equival aproximadament a una frase d'un text literari. En el cas del còmic s'identifica amb la vinyeta i en el del cinema amb la presa (des del moment que s'engega una gravació fins que s'atura).

La següent unitat seria la SEQÜÈNCIA, o conjunt de plans que tenen una relació directa espaial i temporal i expressen un seguit d'accions coherents. Podria equivaldre a un paràgraf literari o a l'escena teatral. En el còmic, sovint s'identifica amb la plana (pàgina d'un còmic).
Tenim un cas singular que és el PLA-SEQÜÈNCIA, que resum en una única vinyeta o presa de cinema un conjunt complex d'accions.

L'ordre superior seria l'ESCENA, conjunt de seqüències o de plans que tenen un lligam narratiu, però que no succeeixen en el mateix temps i espai o amb els mateixos personatges. Es podria identificar amb el capítol literari o a l'acte teatral.

Els límits i les definicions entre pla, seqüència i escena, de vegades son ambigus i fins i tot contradictoris. I si no, consultem les definicions d'ACTE, ESCENA i QUADRE, del món teatral.

Aquí tenim l'enllaç a un excel·lent material sobre el llenguatge del còmic